×

Tien startups, waaronder Meet Jack, bij ProVeg Incubator

Donderdag 23 april 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Tien startups, waaronder het Nederlandse bedrijf Meet Jack, hebben zich aangesloten bij ProVeg Incubator, de toonaangevende incubator voor startups in kweekvlees en plantaardig voedsel. Op het menu van het vierde cohort staan jackfruit vleesvervangers, gefermenteerde plantaardige zuivelproducten, eiwitrijke alternatieven voor vis en zeevruchten en vegan babyvoeding.
 
Sinds de lancering in november 2018 heeft ProVeg Incubator samengewerkt met meer dan 40 startups uit twintig landen. Samen hebben deze bedrijven ruim acht miljoen euro opgehaald en meer dan 40 producten gelanceerd. Deze bedrijven zijn van mening dat een plantaardig dieet significant bijdraagt aan een vermindering van de individuele klimaatvoetafdruk. Deze bedrijven staan klaar naarmate de vraag naar alternatieven voor dierlijke producten stijgt.
 
Record aantal inzendingen
De tien startups zijn gevestigd in negen verschillende landen en zijn geselecteerd uit een record aan inzendingen voor deelname aan het incubator programma. Het programma begint op maandag 27 april 2020. Een van de startups die meedoet, is Meet Jack (foto). Het Nederlandse bedrijf produceert verse vleesvervangers op basis van jackfruit. Ze leveren onder andere, bitterballen, kroketten, en gyros gemaakt met de grote, stekelige jackfruit. De vrucht heeft een neutrale smaak en draderige substantie en is dus erg geschikt om te marineren als vlees.
Andere deelnemers zijn 'Hooked' (Zweden; plantaardige vis en zeevruchten die rijk zijn aan eiwit en Omega-3 vetzuren), 'Heuros' (Australie; een middel dat niet genetisch gemodificeerd en vrij is van dierlijke ingrediënten voor het produceren van kweekvlees) en 'Remilk' (Israël; fermentatiebedrijf dat eiwitten maakt voor zuivelproducten – zonder koeien).
 
'Zeer divers'
Albrecht Wolfmeyer, hoofd van ProVeg Incubator, legt uit: "We zijn erg tevreden met het record aan aanmeldingen voor dit cohort en met het feit dat de uiteindelijke selectie zeer divers is. We hebben tien startups van negen landen die allemaal uiteenlopende producten produceren. Deze startups kunnen voor positieve ontwikkelingen zorgen in de wereldwijde voedselproductie en we kijken ernaar uit om met ze aan de slag te gaan."
 
Hij vult aan: "Startups gaan nieuwe uitdagingen tegemoet vanwege het coronavirus en hebben daarom juist nú ons support nodig. Er is dan ook besloten om het geplande acceleratorprogramma online door te laten gaan, wat weer tot nieuwe kansen kan leiden met betrekking tot de communicatie met de startups. Het doel is om de startups zo goed mogelijk te begeleiden terwijl we ons houden aan de maatregelen en iedereen veilig houden."
 
'Impact creëren'
Kaline van Halder, co-founder van Meet Jack, vult aan: "We willen meer impact creëren door een groter publiek te bereiken. Hiervoor hebben we financieel kapitaal en de juiste partners nodig. Met de ProVeg Incubator worden we zo snel mogelijk klaar gestoomd voor de retail. Ons eerste doel is de Duitse markt veroveren."
 
Incubatorprogramma
De geselecteerde startups voor het ProVeg Incubator programma ontvangen elk een tegemoetkoming van 20.000 euro, met de mogelijkheid voor een verdere financiering tot 180.000 euro na het afronden van het programma. Gedurende de drie maanden dat het acceleratorprogramma loopt ontvangen de startups individuele begeleiding, workshops gegeven door experts, exclusieve (online) evenementen en toegang tot het uitgebreide netwerk. Het programma wordt afgetrapt met de Startup Demo op 17 juli 2020.

Vanwege het COVID-19 virus, wordt dit ProVeg Incubator cohort online gehost. Incubator houdt zich aan de maatregelen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en houdt zo ook de startups, mentors en medewerkers veilig.