×

Robots en AI in de spotlights op Anuga FoodTec 2024

Maandag 02 oktober 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Technologieleveranciers zullen op Anuga FoodTec demonstreren hoe kunstmatige intelligentie (AI) en slimme sensoren de mogelijkheden van het implementeren van robots kunnen vergroten. De internationale vakbeurs die van 19 tot en met 22 maart 2024 in Keulen wordt gehouden, presenteert een uitgebreid aanbod holistische oplossingen, die voedsel- en vleesproducenten van elke grootte ondersteunen om hun automatisering verder te verbeteren.
 
Exposanten bieden een uitgebreid portfolio aan robots die steeds eenvoudiger en intuïtiever kunnen worden bediend, waardoor ze betrouwbare medewerkers worden voor de dagelijkse werkzaamheden. De grootste bedrijfstakken waar robots worden gebruikt, zijn traditioneel de elektronica- en automotive-industrie. Anuga FoodTec 2024 laat zien dat de voedingsmiddelenindustrie zich heeft ontwikkeld tot één van de belangrijkste en interessantste groeimarkten. Volgens cijfers van de International Federation of Robotics, IFR, waren er in 2020 wereldwijd ruim 90.000 robots werkzaam bij bedrijven in de foodindustrie. De meeste daarvan bevinden zich in de Europese Unie (37%), gevolgd door China en de VS (beiden respectievelijk 19%).
 
Gebruiksvriendelijke concepten
De implementatie van robots is al lang niet meer voorbehouden aan grote bedrijven. Omdat ze repetitief en fysiek zwaar werk verrichten met een verhoogd risico op blessures, zijn ze ook erg populair bij kleine en middelgrote voedselproducenten. Voedselproducenten die voor het eerst in robots investeren of nieuwe toepassingsgebieden willen identificeren, zullen op het beursterrein in Keulen gebruiksvriendelijke concepten vinden die de integratiekosten en de drempels voor automatisering (nagenoeg) weghalen. Functies zoals energieterugwinning en energiebesparende modi verminderen het energieverbruik met maximaal 20 procent en dragen bij aan een verbeterde duurzaamheid. De exposanten bieden tevens op maat gemaakte programmeertools voor alle mogelijke gebruikers. Dit begint met handmatig lesgeven, gaat verder met de implementatie van geprefabriceerde modulaire componenten en eindigt met krachtige programmeeromgevingen voor de ontwikkeling van veeleisende toepassingen.