×

‘Veel veiliger’ vlees zagen met lintzagen met camerasysteem

Dinsdag 31 oktober 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Behalve goed en secuur zagen, moeten lintzagen in de productie ook voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. Zodoende beschikt Verwijs Seafood over twee lintzagen met een camera- en veiligheidssysteem voor het zagen en portioneren van (verse en bevroren) vis en seafood. “Het is voor vlees- en visverwerkers een investering in de veiligheid van hun mensen, want het is gewoon veel veiliger. Dankzij de directe rem stopt de zaag zodra de hand te dicht bij de zaag komt”, vertelt Jeroen Visser van Visser Goes, dat de lintzagen van het Duitse merk MADO bij Verwijs Seafood installeerde.
 
Het is lastig voor te stellen, maar een lintzaag met een camera- en veiligheidssysteem voor het zagen van vlees of vis is niet verplicht in een slachthuis, bij visverwerkers of in de voedingsmiddelenfabriek. Wie echter het welzijn van zijn medewerkers hoog in het vaandel heeft staan, doet er slim aan om bij de keuze voor een (nieuwe) lintzaag voor de optie van FPS te gaan. FPS staat voor Finger Protection System. “FPS werkt op basis van beeldherkenning. Als een blauwe handschoen in een bepaalde zone rondom het zaagblad komt, dan stopt de zaag binnen 30 milliseconde. Dat betekent dat een operator van de zaag, in het slechtste geval, een heel klein sneetje in de vinger heeft in plaats van zijn vingers kwijtraakt. Het is bijzonder dat de Arbodienst een zaag met veiligheidssysteem niet wettelijk verplicht heeft gesteld. Je wilt als werkgever niet meemaken dat een productiemedewerkers zijn vingers of hand verliest bij het zagen van vlees of vis. Overigens adviseert Arbo wel dat vlees- en visverwerkers continu stappen maken qua veiligheid. Dan is zo’n zaag zoals we hier bij Verwijs hebben geïnstalleerd natuurlijk een hele mooi stap voorwaarts.”
 
‘Het is de investering waard’
Verwijs Seafood biedt een keur aan exotische vissen, zoals barracuda’s, tonijn, wilde zalm, meervallen en groupers. “Service is waarmee wij het verschil maken. Sommige klanten willen hele vissen en anderen wensen ze juist opgedeeld in steaks van 800 gram of losse visstukken van 5 of 10 centimeter. Onze toegevoegde waarde is het vraaggestuurd en dus klantspecifiek aanbieden van dergelijke producten. Daarvoor gebruiken we de zaag. Die wordt echt met grote regelmaat gebruikt”, weet algemeen manager Harm Pouw van Verwijs Seafood. Goed portioneerwerk betekent een hogere opbrengst en dus een betere marge. De MKB 752, waarvan er twee staan opgesteld in de productie bij Verwijs, heeft een zaaghoogte van maximaal 280 millimeter breed en wordt gebruikt voor verschillende groottes moten en visstukken. “We gebruiken de lintzagen voor het afzagen van een groter deel of om kleinere porties te maken. Sowieso moeten doorgaans de vinnen en het staartstuk eraf voordat je de vissen in moten kunt zagen. Ook daar gebruiken we de lintzagen voor.”
 
Pouw vervolgt: “Ik heb zelf een geschiedenis in de vleesverwerkende industrie en heb helaas wel eens ongelukken meegemaakt. Nog los van alle ellende voor een medewerker, durft na een bedrijfsongeval ook niemand meer met een zaag te werken. Dankzij dit veiligheidssysteem durft en kan iedereen ermee werken en voorkom je letsels bij je personeel. De lintzagen die we hier hadden, moesten vervangen worden. FPS werd aangeboden tegen een acceptabele meerprijs. De investering in de veiligheid van je mensen laat zich lastig in geld uitdrukken, maar het is het altijd waard”, benadrukt hij. Jeroen vult aan: “Omdat FPS niet verplicht is, bieden we het als optie aan. Maar de meerprijs is financieel goed haalbaar voor elke industriële partij die toe is aan nieuwe lintzagen. Je maakt echt in een slag in je Arbo!”

Lees HIER de volledige subcover over Visser Goes in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.