×

Studenten aan de slag met eiwittransitie en duurzaamheid

Thursday February 07, 2019
Back to overview
Share this article
Ruim tweehonderd studenten van de HAS Hogeschool presenteerden deze week hun innovatieve oplossingen voor ‘Today’s Food Challenges’ tijdens de jaarlijkse HAS Food Experience in Den Bosch. Afstudeerders presenteerden hun examenprojecten binnen het food- en agrodomein – uiteenlopend van innovatieve foodconcepten tot nieuwe verpakkingsmogelijkheden. De redactie van vaktijdschrift Meat & Co was erbij en nam een kijkje bij de nieuwste innovaties op het gebied van eiwittransitie, vegan- en hybride (vlees)producten en ‘award-winning’ verduurzaming binnen de vleessector.
 
De HAS Hogeschool pakte dit jaar weer flink uit voor de Food Experience: ruim tweehonderd afstudeerders presenteerden hun projecten aan ruim 1.500 bezoekers. Onder deze bezoekers waren natuurlijk familieleden van de studenten. En belangrijk, er waren veel foodprofessionals en gerenommeerde foodbedrijven aanwezig om kennis te maken met projecten die zij in sommige gevallen zelf hadden geïnitieerd of in de nabije toekomst verder (commercieel) gaan uitrollen. De Food Experience besteedde dit jaar speciale aandacht aan onderwerpen als overconsumptie, plastic soep, vleesconsumptie en alternatieven voor vlees; het laatste onder de noemer ‘Protein Transition’.
 
Fry-free en hybride
De vier studenten voedingsmiddelentechnologie – Inge Verbeek, Amy Leenaars, Sophie Willemsen en Pieke Schepers – ontwikkelden in opdracht van Dalco Food de fry-free en hybride snack Redondo. “De snack is geschikt voor de oven of airfryer. We hebben een vetreductie van veertig procent bereikt. En vergelijkbare snacks bevatten 70 procent rundvlees, maar dat is in deze snack gehalveerd. De rest van de vulling is een meatless alternatief op basis van tarwe-eiwitten, soja en bonen”, vertellen de studenten. Ook de coating is uniek. “Want die is volledig frituurvrij.” De Mexicaanse snack, die uiteindelijk in het schap van de supermarkt zal komen te liggen, won de juryprijs FoodManShip Award. “We waren enorm verrast toen we hoorden dat we de prijs gewonnen hadden. Er spreekt waardering uit en daar zijn we trots op."
 
Droge worst en algensnack
Tussen alle vegan- en hybride (vlees)producten was er op de HAS Food Experience ook gewoon plek voor vlees. Maar wel volgens een duurzaam concept. Ivo van Dijk, student dier- en veehouderij, kwam met de startup Dreug, droge worst voor delicatessenzaken en restaurants, met extra aandacht voor de keten. “De worst wordt gemaakt van varkens die niet meer rendabel zijn voor boeren. Zij worden in de keten gezien als restproduct en daardoor krijgen de boeren een lage prijs bij verkoop. Ik betaal ze het dubbele van de marktprijs met als voorwaarde dat zij de extra opbrengst besteden aan de verduurzaming van hun eigen bedrijf. Ik werk zelf met een korte keten, waardoor de prijs voor de worst betaalbaar blijft”, vertelt Ivo, die zijn idee gestalte gaf omdat ‘ik me stoorde aan het feit veehouders zich stoorden aan de lage prijzen en constant veranderende wetgeving’.
 
En nog meer…
Een andere noemenswaardige innovatie tijdens de HAS Food Experience was de Tontadella plantaardige visworst, een 100% plantaardige visvervanger voor op brood of bij de borrel. “Het is volledig vegan.We zijn letterlijk de keuken ingedoken en met natuurlijke vegan aroma’s aan de slag gegaan totdat we tot een product gekomen waren waarmee zowel wij als de opdrachtgever tevreden waren”, vertelt Aranka Muller, die de plantaardige visworsten samen met Steffi Snijders, Anna van Vuuren en Susan Klaver maakte.

Meer over de HAS Food Experience en de verschillende innovaties die in Den Bosch gepresenteerd werden in de komende uitgave van vaktijdschrift Meat & Co, die begin maart verschijnt.